U trendu

Vulkan Šiveluč nastavlja da izbacuje pepeo, upozorenje za avio-saobraćaj

MOSKVA – Aktivni vulkan Šiveluč, na udaljenom ruskom poluostrvu Kamčatka, nastavio je danas da eruptira i da izbacuje pepeo do 10 kilometara visine, zbog čega je i dalje na snazi upozorenje za avio-saobraćaj.

Jedan od najaktivnijih ruskih vulkana, počeo je da eruptira nešto posle ponoći u utorak, po lokalnom vremenu, a na svom vrhuncu, šest sati kasnije, oblak pepela se proširio na površinu od 108.000 kvadratnih kilometara, prenosi Rojters.
U najnovijem biltenu Kamčatskog ogranka Geofizičkog instituta Ruske akademije nauka, objavljenom danas, navodi se: „Erupcija vulkana Šiveluč se nastavlja. Prema satelitskim podacima, emisija pepela dostigla je oko 10.000 metara nadmorske visine“.

Crveno upozorenje koje je izdao Tim za reagovanje na vulkanske erupcije Kamčatke (KVERT) ostaje na snazi. U njemu se navodi da vulkan „predstavlja potencijalnu opasnost za međunarodne i lokalne avio-kompanije“.

Nekoliko sela na istoku poluostrva prekriveno je oblakom pepela. Stanovnicima je savetovano da ne napuštaju svoje domove bez potrebe. Prema naučnicima, pad pepela u selu Ključi je najjači u poslednjih 60 godina. Tamo je debljina sloja pepela dostigla 8 centimetara.

Oko 24 sata nakon što je vulkan počeo da eruptira, zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je obalu Kamčatke, navodi se u izveštaju ruskog instituta.

Ruski naučnici su saopštili da je reč o naknadnom potresu zemljotresa od 3. aprila.

Na poluostrvu Kamčatka, koje se nalazi na dalekom istoku Rusije, živi oko 300.000 ljudi. Procenjuje se da je Šiveluč imao oko 60 značajnih erupcija u poslednjih 10.000 godina, a poslednja velika bila je 2007.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.