U trendu

Vunjak Novaković: Imamo veliku šansu, samo da je iskoristimo

NJUJORK – Jedna od najboljih svetskih naučnica koja živi u SAD, a pomaže Vladi Srbije kao kreativni ambasador, Gordana Vunjak Novaković ocenila je da je od izuzetnog značaja činjenica da se u Srbiji akcenat stvalja na razvoj oblasti IT i biotehnologije.

„Prijatno je iznenađenje da je toliko puno urađeno u Srbiji za ovih nekoliko godina da se Vlada toliko ozbiljno angažuje da se budućnost zasniva na znanju i tehnologijama. Ulaganje u znanje najvažnija je stvar koja može da se uradi“, rekla je Vunjak Novaković novinarima u Njujorku nakon sastanka predsednice Vlade Srbije sa članovima organizacije Serbian Enterpreneurs.
Ocenila je da je u Srbiji uspostavljen sistemski pristup, da se radi na znanju i ulaže u ljude, te da „prvi put ne polazimo od nule već od nečega što je već uspostavljeno i što omogućava investicije“.
„Te dve oblasti koje su pomenute kao prioriteti, IT i biotehnologija, mislim da je to najpametniji izbor koji je mogao da se napravi. Mislim da imamo ogromnu šansu i da treba samo da budemo pametni da je iskoristimo najbolje moguće“, rekla je Vunjak Novaković.

Ocenila je i kao pozitivno to što je nađen način da se zajednički angažuju ljudi koji žive u Srbiji, ali i oni van nje koji imaju iskustva i znanja.

„Mi smo prošli kroz proces osnivanja startapa, mislim da nema razlika ovde ili u Srbiji, i zato možemo da pomognemo svojoj zemlji i zajedničkim snagama znanje koje smo stekli, primenimo u Srbiji“, rekla je Vunjak Novaković, koja je sredinom juna dobila prestiznu Evropsku nagradu za naboljeg pronalazača.

Vunjak Novaković pomaže timu predsednice Vlade Srbije u razvoju kampusa Bio4 za biomedicinu, biotehnologiju bioinformatiku i biodiverzitet.
Aleks Bejker sa video platrforme anyclip.com rekao je novinarima da je došao na skup na kojem je predsednica Vlade Ana Brnabić promovisala Srbiju kao konkuretnu destinaciju za ulagana, jer je želeo da sazna što više o potencijalima i prilikama u Srbiji.

„Znam da ima dosta talenata, mi imamo dosta inženjera u SAD i Izraelu, ali pošto smo brzorastuća kompanija veoma nas zanima da ulažemo“, rekao je Bejker.

On je rekao da je najveći utisak na njega ostavila činjenica da se u Srbiji programiranje uči od petog razreda i to što ekonomija beleži rast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.