U trendu

WEF: Klimatske promene i migracije najveći rizici u 2016.

Klimatske promene i velike prisilne migracije su najveći rizici sa kojima će se svet suočiti u ovoj godini, prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma (WEF), organizatora okupljanja u Davosu od 20-23. januara, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

U danas objavljenom izveštaju WEF-a za 2016. godinu, sastavljenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo preko 750 svetskih stručnjaka, ukazano je na najveće pretnje koje svet očekuju u ovoj godini i u narednoj deceniji, pri čemu su prisilne migracije velikog obima označene kao vodeća globalna pretnja u narednih godinu i po dana, javlja američka televijska stanica Si-En-Bi-Si.

Među ostalim najvećim opasnostima u narednih godinu i po dana su, kako prenosi portal Biznis insajder, potencijalni bankroti ili krize država, zatim međudržavni sukobi, nezaposlenost, padovi nacionalnih vlada…

Istovremeno, najveći rizici u narednih deset godina su nestašica pijaće vode, neuspeh u prilagođavanju klimatskim promenama, ekstremni vremenski uslovi, nestašica hrane, duboka socijalna nestabilnost.

Plima izbeglica širom sveta je prošle godine dostigla rekordan nivo, pri čemu je u 2014. i 2015. godini došlo do ubrzanog rasta njihovog broja zbog nastavka krize u Siriji i Iraku, na Bliskom istoku, u Nigeriji, Južnom Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo.

Naime, Ujedinjene nacije su u 2015. godini registrovale 4,6 miliona izbeglica samo iz Sirije, uglavnom u Turskoj, Libanu, Jordanu i Iraku.

WEF je, takođe, sproveo istraživanje o najvećim rizicima za poslovanje, tražeći od ispitanika da izaberu pet globalnih rizika koji će u narednih deset godina najviše ugrožavati poslovanje u njihovoj zemlji.

Kao najveću opasnost za poslovanje u Srbiji, ispitanici su naveli nezaposlenost, a kao najmanju gubitak biodiverziteta i kolaps ekosistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.