U trendu

Za Iran izvoz nafte u fokusu je nuklearnih pregovora u Beču

TEHERAN – Fokus Irana u nastavku pregovora o nuklearnom sporazumu biće ukidanje svih američkih sankcija u procesu koji će garantovati Teherana da slobodno izvozi svoju naftu, rekao je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Pregovori sa svetskim silama o spasavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), biće nastavljeni u Beču u 18:00 časova po lokalnom, javili su državni mediji, prenosi agencija Rojters.

„Najvažnije pitanje za nas je da dođemo do tačke u kojoj najpre iranska nafta može da se lako i nesmetano prodaje“, citirali su iranski mediji tvrdnju ministra Amir-Abdolahiana.

„Novac od prodaje nafte treba da bude deponovan u stranoj valuti iranskim bankama, kako bismo mogli da uživamo u svim ekonomskim beneficijama predviđenim Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom,“ poručio je on.

Bivši američki predsednik Donald Tramp 2018. godine povukao se iz JCPOA i ponovo uveo stroge ekonomske sankcije Teheranu, koji je godinu dana kasnije odgovorio obnavljanjem, a zatim ubrzavanjem obogaćivanja uranijuma, što je ocenjeno kao potencijani put ka stvaranju nuklearnog oružja, podseća Rojters.

Glavni izvor prihoda Irana, izvoz nafte, pao je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

„Danas na pregovaračkom stolu postoji prihvatljiv zajednički dokument koji nazivamo dokumentima od 1. i 15. decembra“, rekao je Amir-Abdolahian.

Oba dokumenta, kako je rekao, odnose se na nuklearno pitanje, kao i na sankcije SAD.

Nuklearni pregovori su ostvarili slab napredak otkako su nastavljeni prošlog meseca, a nakon petomesečne pauze.

„Od danas pocinju naši pregovori na osnovu ovog zajedničkog dokumenta. Garancije i verifikacija su među pitanjima na dnevnom redu“, rekao je iranski ministar spoljnih poslova.

U poslednjoj rundi pregovora visoke britanske, francuske i nemačke diplomate dale su pesimističnu procenu o oživljavanju sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar