U trendu

Za vikend pregovori Vlade i opozicije o rešavanju krize u Venecueli

Vlada Venecuele i opozicija nastaviće tokom vikenda pregovore koji su dugo u zastoju, a cilj je da nadju zajednički put za izlazak svoje zemlje iz sloşene krize, najavile su danas norveške diplomate.

Najava predstojećih pregovora u Meksiko Sitiju dolazi dve nedelje nakon što su delegati obe strane učestvovali na okruglom stolu za rešavanje venecuelanske krize, koji je inicirao francuski predsednik Emanuel Makron.

Pregovori su zvanično počeli joÅ¡ u septembru 2021. u Meksiku, ali su prekinuti već sledećeg meseca jer je predsednik Nikolas Maduro naredio svojoj delegaciji da se povuče u znak protesta zbog izručenja Sjedinjenim DrÅŸavama jednog njegovog bliskog saveznika.

„Objavljujemo da su Vlada Bolivarske Republike Venecuele i Unitarna platforma Venecuele odlučile da nastave dijalog i pregovarački proces u Meksiku 26. novembra, uz posredovanje NorveÅ¡ke“, tvitovala je Ambasada NorveÅ¡ke u Meksiku. „Tamo će stranke potpisati delimičan sporazum o socijalnim pitanjima“.

Očekuje se da će razgovori biti usredsređeni na program humanitarne pomoći za tu juÅŸnoameričku drÅŸavu koja je bez novca, kao i na uslove za predsedničke izbore planirane za 2024.

Predstavnici Madura i opozicije, uključujući frakciju koju podrÅŸavaju SAD i koju predvodi Huan Gvaido će verovatno razgovarati i o produÅŸenju američke dozvole za poslovanje naftnog giganta „Å evron“ u Venecueli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.