U trendu

Za zaustavljanje šverca potrebne ozbiljne sistemske promene

PODGORICA – Nakon još jedne zaplene cigareta u Luci Bar vredne nekoliko miliona evra, izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković kaže da šverc cigareta neće i ne može biti zaustavljen dok se ne naprave ozbiljne sistemske promene, kojih u Crnoj Gori nema ni, kako kaže, na nivou nekih podzakonskih akata, a kamoli zakona.

Prema njenim rečima, ostavljene su takve rupe, svesno i namerno napravljene kako bi se omogućio šverc i drugih vrsta roba koje idu preko Slobodne zone Luke Bar, uključujući šverc kokaina, oružja…

Ćalović Marković je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti rekla da se ovom problemu mora pristupiti sistemski, a ne populistički.

„Osnovna stvar je da se napravi sistem obezbeđenja – da se postave kamere u okviru Slobodne zone, da nemate rupe u ogradi kroz koje mogu proći šleperi. Osnovne stvari moraju biti postavljene, a ne da zavisimo od slučajnih zaplena“, navela je.

Pitanje je, kazala je, koliko miliona vrednih cigareta prolazi u međuvremenu zato što je ostavljen DPS-ov sistem, DPS-ovi kadrovi, način funkiconisanja koji je potpuno identičan.

„Imate institucije koje su nadležne da postupaju u različitim segmentima, kojima je zakonima koje je radio prethodni režim propisano takvo preklapanje nadležnosti da vi ne možete da delujete“, ističe ona.

Sa druge strane, dodaje, ne postoji ni jasan stav vlade šta će da radi sa takvim cigaretama.

„Rekli su da će ih prodati, pa su nakon pritiska međunarodne zajednice shvatili da nelegalne cigarete ne mogu prodati na legitimnom tržištu, sem ako bi se država direktno uključila kao jedan od aktera, maltene, prodaje švercovanih, odnosno falsifikovanih cigareta“, navela je, između ostalog, Ćalović Marković.

Smatra i da premijer Dritan Abazović dokaze o švercu u tužilaštvo odneo, kako kaže, prilično kasno, odnosno da je to trebalo uraditi odmah, a ne da se čeka dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar