U trendu

Zabrana uvoza ruske nafte je nesuvisla odluka

ZAGREB – Hrvatski stručnjak za energetiku Davor Štern komentarisao je odluku EU o zabrani uvoza ruske nafte i istakao da to ne vidi kao neku pobedu, jer će, kaže, stradati ekonomija zemalja koje su je donele.

„Meni je to potpuno nesuvisla odluka, uvek bih bio protiv toga. Međutim, politika je jedno, struka je drugo, privreda treće, a život ljudi ono što je najvažnije”, rekao je Štern.

Govoreći o posledicama takve odluke, Štern kaže da će doći do porasta cena derivata, veće inflacije, ekonomija će posustati još više i boji se, dodao je, da ona neće imati dobre posledice za Hrvatsku, kao ni za druge zemlje EU”.

Rekao je da posledice takve odluke po Hrvatsku nemaju graice.

“Nema granice ni za struju, ni za gas, ni za naftu. Stvorili smo situaciju gde je Evropa u časnoj želji da pomogne Ukrajini dovela sebe u poziciju gde neće popustiti. Međutim, rezultati se vide, inflacija u Evropi raste i brzo će doći u razvijenijim zemljama do dvocifrenog broja. Bojim se da će to imati dugotrajne posledice za evropsku ekonomiju”, naveo je, između ostalog, Štern za zagrebačku N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar