U trendu

Zadržan kreditni rejting Republike Srpske, sa stabilnim izgledima

BANJALUKA – Međunarodna rejting agencija „Standard end Purs“ saopštila je da je nakon urađene analize ekonomske situacije Republici Srpskoj potvrđen „B“ dugoročni kreditni rejting sa stabilnim izgledima.

Ističe se da će stopa bruto domaćeg proizvoda u Republici Srpskoj u naredne tri godine rasti, te da će biti zadržan zadovoljavajući pristup međunarodnim tržištima kapitala i multilateralnom finansiranju.

„U svom izveštaju, kreditna agencija navodi da ekonomija Republike Srpske funkcioniše u složenim političkim i finansijskim aranžmanima, kako u smislu upravljanja sopstvenim fiskalnim politikama tako i u međunarodnom kontekstu, ali se u narednih nekoliko godina očekuje blago poboljšanje budžetskog izvršenja“, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Zaključuje se da Republika Srpska ima veću fleksibilnost u odnosu na ostale lokalne i regionalne vlade, da podigne prihode i ograniči potrošnju ukoliko je potrebno, s obzirom na relativno veliku fiskalnu autonomiju.

„Veći ekonomski rast i umanjenje inflacije podržaće izvršenje budžeta i dovesti do manjeg pritiska na rast rashoda“, navodi se u saopštenju.

U „Standard end Pursu“ ne očekuju promene finansijskih politika Republike Srpske, te smatraju da će zadovoljavajući pristup likvidnosti pomoći u refinansiranju kredita i deficita.

Ocenjuje se da će uprkos usporenom ekonomskom rastu, potrošnji podstaknutoj inflacijom, te rastu troškova kamate koji će uticati na izvršenje budžeta Republike Srpske u naredne dve godine, poreski podržan dug ostati ispod 120 odsto konsolidovanih operativnih prihoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar