U trendu

Zaev: EU mora da ispuni svoj deo i spreči non-pejpere

SKOPLJE – Ukoliko Severna Makedonija ispunjava sve uslove na putu ka Evropskoj uniji onda i Evropska unija mora da ispuni svoj deo dogovora kako bi se sprečia pojava raznih non-pejpera, kojima se predlažu prekrajanja granica, kaže premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

„Ako ispunjavamo uslove mora i Evropa da ih ispuni – moramo obostrano da nastavimo proces, jer se pojavljuju ‘non-pejperi’ i rasprave o novim granicama, a i deca znaju da je to moguće samo puškama i oružjem. To nam ne treba, jer ovo je 21. vek“, kazao je Zaev, te dodao da veruje da ukoliko se EU ne pozabavi ozbiljno procesima stvoriće se pogodno tlo za nove non-pejpere i razne strategije koje narodi sa ovih prostora ne žele.

On je za Juronjuz Albanija kazao i da se Balkan zaista promenio zbog evropske budućnosti koju svi žele.

„Pored toga, veoma je važno da Severna Makedonija bude dokaz da multietnička društva mogu biti velika prednost, pouka i primer za sve ostale zemlje“, ocenio je Zaev, a prenela agencija MIA.

Nacionalizam i šovinizam, ocenio je, postoje svuda u svetu, ali su vidljivi na Balkanu i zato ih „ne treba hraniti jer uništavaju perspektive mladih generacija“

„Svi imamo poseban nacionalni osećaj, ali svi smo dužni da evropsku budućnost prepustimo i omogućimo našoj deci, tako da verujem u jedinstvo razlika, što je simbol EU“, poručio je premijer Severne Makedonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar