U trendu

Zaev: Nova metodologija EU prilika da se dokažemo

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izrazio je danas očekivanja da nova metodologija o pristupnim pregovorima Evropske unije može da se prilagodi do prve međuvladine konferencije EU i njegove zemlje, koja se održava nekoliko meseci nakon usvajanja odluke o početku pregovora.

„Nova metodologija bi bila fer šansa za nas, ako smo dobri, uspevamo u tom procesu i to je održivo, idemo napred. Ako nismo dobri, ako rušimo stanje u medijima, vraćamo se nazad. To je pravi način da se transformišu zemlje kandidati“, rekao je Zaev i dodao da se nada da će ubrzo uslediti odluka o početku pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom, prenela je MIA.

Komentarišući predstojeći sastanak između makedonskog i francuskog predsednika Zaev je rekao da će to biti prilika da se iskaže „istina o našim uspesima i našim očekivanjima od francuskog predsednika“.

„Francuska je veliki prijatelj Severnoj Makedoniji. Verujem da je vredno da se razmisli. Još jednom napominjem da tražimo da se održava motivacija na evropskom putu, ne tražimo odmah učlanjenje, već želimo da nastavimo pravim putem, putem reformi, tranformacije našeg društva. Verujem da je susret Pendarovskog sa Makronom prilika da Francuska sazna više o nama“, rekao je Zaev u obraćanju medijima.

U susret predstojećem sastanku lidera regiona na Ohridu i ideji o malom šengenu, Zaev je rekao da je to korak ka unapređenju multilateralne saradnje između svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Da se omogući putovanje s ličnim kartama, da se olakša transport ljudi i kamiona na graničnim prelazima, međusobno priznanje dokumenata, da se olakša život građanima. To je u okvirima Berlinskog procesa“, zaključio je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar