U trendu

Zaev: Otvoreni Balkan stvoren za dobrobit celog regiona

TIRANA – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da Otvoreni Balkan nije zamena za EU već promoter najboljih evropskih praksi, a da zemlje regiona ostaju posvećene svojim agendama i obavezama u procesu evrointegracija.

Zaev je u Tirani rekao da je Otvoreni Balkan autentičan, zajednički proces koji su pokrenule tri zemlje, ali da je stvoren radi dobrobiti celog regiona pozivajući i ostale zemlje regiona da se pridruže toj inicijativi.

„Podstičemo sve zemlje Zapadnog Balkana da daju doprinos inicijativi i da budu povezane i ekonomski razvijene bez ograničenja i barijera, prilagođene potrebama naših građana i da im donose konkretne benefite“, rekao je Zaev na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Zaev je rekao da je učešće na samitu u Tirani verovatno njegova poslednja premijerska dužnost i izrazio zadovoljstvo i čast što je direktno učestvovao i doprineo plemenitoj misiji pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

Naglasio je da se u Tirani danas predstavljaju konkretni koraci navodeći da su potpisani sporazumi o uslovima za slobodan pristup tržištu i rada i sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

„Kada se sporazumi verifikuju u parlamentima naših zemalja povezaćemo naše ljudske resurse, učinićemo tržište većim i postati konkurentniji i snažniji. Na jasan i otvoren način se povezujemo kako bi građani imali konkretne benefite koje će uskoro moći da se osete u hiljadama porodica“, rekao je Zaev.

Naglasio je da je Otvoreni Balkan platforma koja primenjuje najbolje evropske prakse i da je veliki „kontributor“ ideja EU, ističući da region i Zapadnog Balkana jeste Evropa.

Dodao je da je Brisel odlučio da uspori proces proširenja EU, ali da zemlje regiona ne treba da čekaju navodeći da Otvoreni Balkan nije zamena za EU, već fasilitator za evropske ideje na Balkanu i da zemlje regiona ostaju posvećene svojih agendama i obavezama u pristupu EU.

On je naveo da je Otvoreni Balkan nova i snažna regionalna veza koja je dobila jaku podršku poslovne zajednice i privrednih komora u tri zemlje kojima je, kaže, ta platforma potrebna.
Zaev je zahvalio Vučiću i Rami na zajedničkom poverenju i viziji u potrebi za Otvorenim Balkanom i istakao da nema razloga napuštati put koji vodi isključivo bliskoj saradnji u regionu.

Predložio je bolju povezanost zemalja u turizmu kako bi region učinili privlačnom tuirističkom destinacijoim na svetskom tržistu, ali i vinskom turističkom regijom i pozdravio najavu predsednika Vučića da se na proleće sledeće godine u Beogradu održi regionalan sajam vina.

Zaev je predložio i intenziviranje saradnje tri zemlje u oblasti filmske industrije, kao i da na polju saradnje u organizaciji događaja za mlade.

„Otvoreni Balkan nije samo inicijatva koja je okupila lidere tri zemlje nego za mene ima i ličnu dimenziju jer je okupila tri prijatelja“, poručio je Zaev i dodao da je njegov naslednik Dimitar Kovačevski jednako posvećen toj inicijativi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar