U trendu

Zagreb: Stotine građana protestovalo protiv spalionice otpada Rebro

ZAGREB – Nekoliko stotina građana izašlo je danas na ulice da bi protestovalo protiv izgradnje spalionice otpada KBC Zagreb-Rebro i izrazilo zabrinutost zbog uticaja spalionice na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Protest je organizovala građanska inicijativa „Stop spalionici Rebro“ uz podršku Zelene akcije, prenosi Hina.

Demonstranti su izrazili nezadovoljstvo brojnim transparentima i uzvicima kao što su „Stop spalionici, stop lažima, stop zagađivanju vazduha“, „Studija lakrdija“, „Maksimir ne damo“ i „Gde ima dima, nema zdravlja“.

“ Pozivamo građane da se informišu o ovom projektu i potpišu peticiju da bi mogli da ga zaustavimo. Trenutno imamo prikupljeno preko 10.000 potpisa,“ rekla je predstavnica građanske inicijative „Stop spalionici Rebro“ Maris Špero.

Inicijativa navodi da su ključni argumenti protiv izgradnje spalionice nedostatak procene rizika i inicijalne studije izvodljivosti koja bi dokazala da je spalionica najbolje rešenje za Maksimir.

Prema inicijativi „Stop spalionici Rebro“, dodatni rizik predstavlja i činjenica da je spalionica smeštena u gusto naseljenom području.

Sutra se završava javna rasprava o spalionici, a inicijativa očekuje da hrvatsko Ministarstvo privrede pregleda preko 800 prigovora na ovaj projekat.

„Očekujemo (…) da se odustane od studije i da se projekat zaustavi u ovoj fazi,“ zaključila je Špero.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.