U trendu

Zaharijeva o ponovnom uvođenju srpskog jezika u škole u SM

SKOPLJE – Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je danas da ponovno uvođenje srpskog jezika u škole u Severnoj Makedoniji dokazuje da ta zemlja nije prekinula veze sa Srbijom i Rusijom.

Ona je za bugarsku BTV televiziju rekla da je „makedonizam“ sam po sebi geopolitička ideja koju su stvorili Beograd i Moskva i da nije iznenađena odlukom vlasti u Skoplju, prenosi MIA.

„Ponovno uvođenje srpskog jezika koji će se predavati u školama znači da sve stranke u Severnoj Makedoniji, bez obzira na njihove političke razlike, imaju konsenzus po tom pitanju. Kao i po pitanju odnosa sa Bugarskom“, rekla je Zaharijeva.

Zamenik bugarskog premijera i ministar odbrane Krasimir Karakačanov postavio je juče pitanje premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu „ko to jača srpski uticaj“ u toj zemlji, a povodom njegove najave da će srpski jezik biti vraćen u toj zemlji kao izborni predmet.

„Jasno je da se taj uticaj ojačava, ali čudim se koga tačno ojačava. Ili se radi o onome što mislim, a to je da taj uticaj nikada nije ni oslabio?“, upitao je Karakačanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.