U trendu

Zaharova: Akcije RUS u UKR legitimne, akcije UKR u Donbasu ne

MOSKVA – Ruske akcije u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini legitimne su za razliku od „genocida koji je Kijev izvršio u Donbasu“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Akcije Rusije u Čečeniji, Južnoj Osetiji i sada u Ukrajini su potpuno legitimne, dok su akcije kijevskih vlasti, koje su pokrenule genocid i istrebljenje svega ruskog u svojoj zemlji, nelegitimne, protivustavne i nemoralne“, rekla je ona u intervjuu za španski A-Be-Se, koji je objavljen na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je TAS S.

Zaharova je napomenula da je Rusija redovno skretala pažnju zapadnim dražvama na genocid prema narodu na jugoistoku Ukrajine, koji je, kako je dodala, odbijao da prihvati i podrži ishod antiustavnog državnog udara 2014. godine, protivio se masovnom kršenju prava ljudi koji govore ruski, bio protiv politike nasilne ukrainizacije, zatiranja ruske kulture i prekrajanja istorije koja je trajala svih ovih godina.

„Ali niko nije želeo da nas sluša“, istakla je ona.

„U slučaju da Finska i Švedska uđu u alijansu, one će se pretvoriti u prostor za konfrontaciju severnoatlantskog bloka sa Rusijom, uz sve posledice koje će nastati, uključujući i naše proverene dobrosusedske odnose. Da li je to ono što narodi Švedske i Finske traže?“, upitala je Zaharova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar