U trendu

Zaharova italijanski plan za Ukrajinu nazvala fantazijom

MOSKVA – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je danas fantazijom italijanski mirovni plan za Ukrajinu, koji je prošle nedelje predstavio šef italijanske diplomatije Luiđi Di majo.

„Ne možete jednom rukom snadbevati Ukrajinu oružjem, a drugom smišljati planove za mirno rešavanje situacije“, rekla je Zaharova tokom nedeljnog brifinga, a prenosi Rojters.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo prosle nedelje je predstavio mirovni plan o Ukrajini od četiri tačke, objavio je ranije list La Republika.

One uključuju prekid vatre, neutralnost Ukrajine uz međunarodne garancije i proces pridruživanja EU, saradnju na postizanju bilateralnog sporazuma između Kijeva i Moskve o teritorijalnim pitanjima i potpisivanje novog multilateralnog sporazuma o bezbednosti u Evropi.

Zamenik italijanskog ministra spoljnih poslova Manlio Di Stefano kasnije je potvrdio postojanje mirovnog plana za Ukrajinu koji je podnet UN i rekao da će to zahtevati uključivanje različitih zemalja i organizacija, uključujući EU i same UN.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je juče da Kremlj još nije video predlog Italije za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali da se nada da će taj plan biti dostavljen Moskvi diplomatskim kana

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar