U trendu

Zaharova: Odluka o S. toku 2 uticace na odnose RUS i NEM

MOSKVA – Odluka Berlina da prekine sertifikaciju gasovoda Severni tok 2 naneće nepopravljivu štetu rusko-nemačkim odnosima, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Želimo da stavimo do znanja da će odluka Berlina da zaustavi taj projekat dovesti do nepopravljive štete po rusko-nemačke odnose, koji su poslednjih godina bili daleko od sjajnih, ne našom krivicom. Odgovornost za posledice nelegitimnih akcija, koje dovode u pitanje reputaciju Nemačke kao pouzdanog stranog ekonomskog partnera, u potpunosti počiva na nemačkoj strani“, navela je Zaharova u komentaru, koji prenosi agencija Tas s.

Ona je dodala da je odluka nemačkih vlasti o obbustavi postupka sertifikacije gasovoda Severni tok 2 „neprihvatljiva i štetna sa stanovišta normi međunarodnog trgovinskog prava“.

„Smatramo da je ovo primer presedana upotrebe jednog komercijalnog projekta kao političkog oružja protiv nas, za šta Zapad generalno, a posebno zvanični Berlin, toliko voli da okrivljuje Moskvu“, ocenila je Zaharova.

Podsetila je da je instrukciju za prekid postupka sertifikacije nemačkom regulatoru dalo Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatske mere, koje je, kaže, donedavno govorilo o tom projektu kao o čisto komercijalnoj inicijativi privatnih investitora.

„Takođe, i sam nemački kancelar Olaf Šolc, koji je direktno inicirao gore navedene radnje, tvrdio je ranije da je proces sertifikacije Severnog tok 2 isključivo regulatorne prirode i da ni na koji način ne može biti povezan sa političkom situacijom“, navela je Zaharova, dodajući da je „sada očigledno da su nemačke vlasti bile nedosledne i podlegle iskušenju da iskoriste projekat kao polugu pritiska na Rusiju, pokazujući time svoju nemoć da razdvoje politiku i ekonomiju“.

Prema njenim rečima, pravovremeno puštanje u rad ovog gasovoda bilo bi u
interesu i Rusije i Evrope, jer je, kako ističe, projekat osmišljen da doprinese diverzifikaciji snabdevanja gasom i da bude stabilizujući faktor za tržište gasa u Evropi.

„To se, po svemu sudeći, neće desiti u bliskoj budućnosti, jer je projekat postao talac veštačkog povezivanja sa drugim političkim zaverama. Kao što već vidimo, neizbežna posledica napuštanja Severnog toka 2 biće brzi rast cena gasa na evropskom tržištu“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar