U trendu

Zaharova: Optužbe NATO o ruskim diplomatama bez dokaza

MOSKVA – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da NATO nema dokaza koji ukazuju na to da su proterani službenici iz ruske diplomatske misije u toj organizaciji bili uključeni u bilo kakve zlonamerne aktivnosti.

„Trebalo bi da budemo svesni da je NATO sistematski rušio odnose sa Rusijom opredeljujući se za logiku hladnog rata. Takođe, trebalo bi da se setimo da je uloga generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u ovom destruktivnom procesu značajna. I na kraju, trebalo bi da imamo na umu da nema dokaza protiv aktivnosti Rusa koje je NATO proterao“ napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu kao odgovor na Stoltenbergove izjave o razlogu proterivanja ruskih diplomata, preneo je TAS S.

Generalni sekretar NATO-a, primetila je ona, treba da se zapita koliko je predstavnika zemalja članica te organizacije prerušenih u diplomate i novinare uključeno u špijunske aktivnosti širom sveta.

„Ako smatrate da je to nedopustivo, molimo vas da opozovete obaveštajne operativce zemalja NATO iz Rusije“, zaključila je ona.

Stoltenberg je ranije rekao da je odluka o proterivanju ruskih diplomata iz Brisela doneta na osnovu obaveštajnih informacija. Istovremeno, on nije pomenuo nijedan dokaz koji bi mogao da dokaže optužbe protiv Rusije.

NATO je 6. oktobra rekao da smanjuje rusku misiju u
organizaciji sa 20 na 10 zaposlenih.

Akreditacije za osam diplomata su opozvane, a dva mesta su ukinuta.

Alijansa je zatražila od ruskih diplomata da napuste Brisel do kraja oktobra.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je 18. oktobra da je Rusija potpuno obustavlja rad svoje misije pri NATO.

Takođe, biće na snazi pauza u aktivnosti vojne misije NATO za vezu i informisanje u Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.