U trendu

Zaharova: Prag nema osnova da optuži Moskvu za Vrbjetice

MOSKVA – Prag nema osnova da optuži Rusiju da je umešana u incident u Vrbjeticama 2014. godine, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Tokom poslednjih sedam godina istrage, vlada (Češke) nije imala osnova, a kamoli bilo kakav dokaz, za davanje takvih izjava“, rekla je ona u intervjuu za televiziju Rosija-1, preneo je Tas s.

Prema njenim rečima, pokazalo se da su postojala skladišta koja nisu bila pod kontrolom vlade te zemlje, niti zvaničnih struktura u Češkoj.

„Najčudnija stvar u ovome je, kao što sledi iz medijskih izveštaja, naročito iz zapadnih medija, da je privatna kompanija u vlasništvu državljanina članice NATO, tačnije Bugarske, poslovala u Češkoj“, istakla je Zaharova.

Predsednik Češke Miloš Zeman u obraćanju naciji putem televizije rekao ranije danas da dokaz da su neki ruski agenti bili prisutni u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine nije pomenut u izveštaju češke bezbednosno-informativne službe.

Tada su poginule dve osobe u eksploziji, a Češka je ušla u diplomatski sukob sa Rusijom zbog prvobitne informacije o navodnom učešću ruskih agenata.

Zeman je rekao da postoje dve verzije uzroka eksplozije.

Jedna je neprofesionalizam radnika skladišta, a druga delovanje agenata stranih tajnih službi.

Predsednik Češke je naveo da ranije nije bio obavešten o mogućoj umešanosti Rusije u incident.

Zaharova je kazala i da Prag mora da kaže svetu šta je tačno bilo
čuvano u depoima u selu Vrbjetice.

„Prema izveštajima nemačkih masovnih medija i opet, ovo je pitanje Pragu, u depoima su se nalazile nagazne mine“, rekla je ona i dodala da države potpisnice Konvencije o protivpešadijskim minama ne mogu da drže takvo oružje na svojoj teritoriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.