U trendu

Zaharova: Rusija spremna za dijalog sa NATO-om

MOSKVA – Rusija je spremna da razgovara o pitanjima
deeskalacije i sprečavanja incidenata sa Severnoatlantskom alijansom,
ali bez angažovanja vojnih strucnjaka, ovaj dijalog nema smisla, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Rusija ne izbegava dijalog sa NATO-om i spremna je za pravu diskusiju o pitanjima deeskalacije i sprečavanja incidenata. Ali bez angažovanja vojnih stručnjaka, razgovori o ovim pitanjima zapravo ne bi imali smisla. Gospodin Stoltenberg je toga svestan“, rekla je Zaharova na svom kanalu na Telegramu, a prenosi ruska agencija Tas s.

Ona je to izjavila komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Moskva nije odgovorila na predlog o održavanju sastanka.

Osvrnuvši se na Stoltenbergov komentar da je „loptica sada u dvorištu“ Moskve, Zaharova je izjavila: „Gospodine Stoltenberg, molim vas vratite vaše golove na teren, i mi ćemo postići gol“.

Nešto ranije je šef NATO-a predložio da se obnovi održavanje sastanaka Saveta NATO-Rusija, uz napomenu da je Moskva pre više od godinu dana bila pozvana da održi dijalog, ali da nikada nije odgovorila.
Savet NATO-Rusija osnovan je 2002. godine na osnovu sporazuma
u kojima je posredovala italijanska vlada na čelu sa Silviom Berluskonijem.

Savet je održao svoj poslednji sastanak u julu 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.