U trendu

Zakarias: Radićemo na napretku EU puta Srbije

BRISEL, 28. januara ( Tanjug) – Državna sekretarka za evropske poslove Portugalije Ana Paula Zakarias kaže da će se zalagati da tokom predsedavanja Portugalije Savetom EU dođe do napretka u procesu pristupanja Srbije, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Diplomatski izvori u Briselu za Tanjug kažu da Portugalija namerava da se u junu održe četiri međuvladine konfrencije na kojima bi Srbija otvorila nova poglavlja, a Severna Makedonija i Albanija zvanično počele svoje pristupne pregovore.

Ana Paula Zakarias je predstavljajući Savet EU na Interparlamentranom odboru EU Srbija pozdravila opredeljnost nove Vlade u Srbiji ka daljem napretku u procesu evrointegracija i dijalogu sa Prištinom.

”Očekujemo da će Srbija pokazati političku volju, ubrzati reforme i ostavariti opipljive rezultat posebno u oblasti nezavisnog pravosuđa, borbi protiv koorupcije i kriminala i medijskim slobodama”, kaže Zakarias.

Zakarias je pozdravila usvajanje Medijske strategije u Srbiji i pozvala na njenu punu primenu.

Posebno je istaknut napredak Srbije u oblasti ekonomskih kriterijuma kao što su privredni rast, smanjenje nezaposlenosti i stabilnost inflacije.

”Za pohvalu je i opredeljnost Srbije u pravcu dobrosusedskih odnosa”, dodala je Zakarias.

Ona je ispred Saveta EU pozdravila i nastavak dijaloga Beogrda i Prištine i pozvala na duh kompromis kako bi se došlo do sveobuhvatnog sporazuma.

U svom obaraćanja Interparlamentarnom odboru povodom sitaucije u Srbiji, portugalska državna sekretarka je pozvala sve političke snage u Srbije da se anagažuju na Interparlamentarnom dijalogu koji se vodi uz poseredovanje Evropskog parlamenta.

”Očekujemo da Srbija nastavi reforrmskim putem za dobrobit svog naroda. U ovim teškim vremenima EU je uz Srbiju”, zaključila je Zakarias.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar