U trendu

Zakon o birackim pravima nije prosao u Senatu

VAŠINGTON – Zakon o biračkim pravima, koji su demokrate i organizacije civilnog društva ocenile kao ključan za zaštitu demokratije, nije usvojen u američkom Senatu.

Akt nije imao podršku republikanaca, a demokrate, iako imaju tesnu većinu, nisu uspele da zakon stave na glasanje zbog pravila flibaster – koje zahteva da se o tome saglasi 60 senatora.

Demokrate su htele da ukinu ili izmene to pravilo, ali za to nisu imale podršku dvoje senatora iz svoje partije, prenosi Glas Amerike i dodaje da ovaj zakon, važan za američku administraciju, nije prošao Senat na godišnjicu mandata Džoa Bajdena.

Uprkos dugoročnim pregovorima, dvoje demokratskih senatora nije promenilo mišljenje o ukidanju ili promeni filibastera: senator Džo Menčin iz Zapadne Virdžinije i senatorka Kirsten Sinema iz Arizone.

Predsednik je, međutim, poručio da nije obeshrabren i obećao da će istražiti svaku opciju kako bi se „izborio za demokratiju“.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da je zakon o biračkim pravima potreban jer savezne države, koje vode republikanci, usvajaju zakone koji otežavaju glasanje određenim grupama ljudi, poput Afroamerikanaca.

Bajdenov Zakon o biračkim pravima predviđao je da dan izbora bude neradni dan, omogućavao rano glasanje i glasanje poštom – posebno popularno tokom pandemije – i dao ovlašćenje Sekretarijatu za pravosuđe da interveniše u državama koje su poznate po opstrukciji glasanja. Predlog je usvojen u Predstavničkom domu Kongresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar