U trendu

Zamrznut Trampov plan povlačenja američkih vojnika iz Evrope

 Šef Evropske komande američke vojske, general Tod Volters izjavio je da su svi planovi administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju američkih vojnika iz Nemačke do daljnjeg zamrznuti, dok novi šef Pentagona Lojd Ostin ne prouči planirane mere.

Volters je rekao „da je planiranje, koje se bilo u funkciji prethodne inicijative, stavljeno na led“, preneo je danas portal EURACTIV.com.

„Tako će sekretar za odbranu i (nova) vlada moći podrobno da prouče sve što je sprovedeno do trenutka kada je Ostin preuzeo dužnost“, rekao je američki general na jučerašnjem telefonskom brifingu za novinare.

Lojd Ostin imenovan je 22. januara za sekretara za odbranu u administraciji predsednika Džozefa Bajdena, koji je kritikovao odnos svog prethodnika Trampa prema evropskim saveznicima i obećao da će okrenuti novu stranicu u transatlantskim odnosima.

Tramp je u junu prošle godine najavio da će broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj smanjiti za jednu trećinu, na oko 25.000, optuživsi Berlin da ne ispunjava svoju obavezu da za odbranu i NATO izdvaja najmanje dva odsto BDP i da se ponaša nekorektno prema SAD u trgovinskim odnosima.

Najava Vašingtona iznenadila je evropske članice NATO, a Vojni stručnjaci upozorili su da će povlačenje ugroziti borbenu gotovost snaga zapadne alijanse u Evropi. Planovi su naišli u SAD na negodovanje medju demokratama, ali i medju Trampovim republikacima.

Kongres je u januaru, uprkos Trampovom vetu, usvojio akt kojim se zabranjuje smanjenje broja američkih vojnika u Nemačkoj na manje od 34.000, sve dok poslanici ne vide detaljno obrazloženje i analizu kako će se to odrazitit na odbrambene sposobnosti Evrope.

General Volters precizirao je da su zaustavljeni i svi ostali koraci koje je inicirala Trampova administracija, a medju kojima je bilo i planirano preseljenje Evropske komande (EUCOM) i Afričke komande (AFRICOM) iz Štutgarta u belgijski Mons, gde se nalazi i evropsko sedište NATO.

Prvi čovek Evropske komande napomenuo je da je dosadašnje planiranje tokom Trampovog mandata bilo do te mere netransparentno, da je teško rekonstruisati korake ili proceniti dosadašnji progres.

Volters je na brifingu naglasio i da raste zabrinutost SAD i zapadnih saveznika zbog sve intenzivnije saradnje Rusije i Kine.

On je rekao da ta rastuća saradnja „sve više ukazuje na nastanak jedne interesne zajednice“, i da bi to partnerstvo moglo da bude „na štetu Evrope i nekih susednih država“. „Veoma smo oprezni kada je u pitanju ta saradnja“, rekao je američki general.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.