U trendu

Zaplenjena imovina Medvedčuka u Ukrajini

MOSKVA – Državni istražni biro Ukrajine saopštio je da su zaplenjeni stanovi, kuće, automobili i zemljište u vlasništvu šefa političkog saveta ukrajinske partije „Opoziciona platforma – Za život“ Viktora Medvedčuka i njegove supruge Oksane Marčenko.

Navodi se da je okružni sud Lavova, na predlog Državnog istražnog biroa i kancelarije generalnog tužioca, zaplenio još 154 objekta pokretne i nepokretne imovine narodnog poslanika Ukrajine Viktora Medvedčuka i njegove supruge, prenosi RIA Novosti.

Državni istražni biro precizira da je zaplenjeno 26 automobila, 30 parcela zemljišta, 23 kuće, 32 stana, 17 parking mesta i motorna jahta.

Dodaje se da je zaplenjen i udeo u kapitalu u 25 kompanija, u vlasništvu Medvedčuka ili njegove supruge.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov potvrdio je u utorak uveče da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubi trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva „ličnim prijateljem“, a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar