U trendu

Zaplenjene tankere u Indoneziji sprovede u luku Batam

DŽAKARTA – Tankeri „Hors“ sa iranskom zastavom i „Frea“, koji je plovio pod zastavom Paname, koje su indonežanske vlasti zaplenile u svojim vodama zbog sumnje na ilegalni transport nafte, biće sprovedni danas u luku na ostrvu Batam u provinciji Riau radi dalje istrage, rekao je portparol obalske straže Indonezije za Rojters.

Visnu Pramandita, portparol indonežanske obalske straže rekao je agenciji i da su članovi posade zadržani zbog dalje istrage.

Indonežanski zvaničnik je rekao je da je iranski brod prebacivao naftu na panamski, pri čemu je nešto nafte isteklo u more, kao i da su brodovi prikrivali svoj identitet.

Navodi da je učinjeno niz prekršaja, uključujući nepokazivanje nacionalnih zastava, isključivanje sistema identifikacije, nelegalno sidrenje, kao i ilegalni prenos goriva između brodova i prosipanje nafte.

Iran je u ponedeljak saopštio da je njihov tanker „Hors“ zaplenjen zbog „tehničkog pitanja“ i zatražio od Indonezije da objasni ovakav postupak.

Teheran je često bio optuživan da prikriva odredište svojih isporuka nafte tako što isključuje sisteme za praćenje svojih tankera kako bi sprečio nadzor svog izvoza nafte čime krši američke sankcije, prenosi agencija.

Međunarodna pomorska organizacija zahteva da brodovi koriste transpondere radi bezbednog i transparentnog saobraćaja.

Posade mogu isključiti te uređaje koje prate kretanje brodova ako ocene da su u opasnosti od piratskih napada, međutim, posade ponekad isključuju transpondere kako bi prikrile lokaciju brodova koji obavljaju nezakonitu aktivnost, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar