U trendu

Zaraćene strane u Sudanu prihvatile poštovanje humanitarnih pravila, nema primirja

Zaraćene strane u Sudanu potpisale su sinoć sporazum kojim se dozvoljava pristup humanitarnoj pomoći, a pregovori će biti nastavljeni oko postizanja privremenog primirja, javili su američki zvaničnici.

Predstavnici vojske i paravojne grupe koji su u sukobu gotovo mesec dana, potpisali su u Džedi u Saudijskoj Arabiji izjavu kojim se angažuju da štite civile u Sudanu, rekla je jedna američka zvaničnica koja je učestvovala u razgovorima.

Posle šest dana pregovora izaslanici vojske generala Abdela Fataha al Burhana i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) generala Mohameda Hamdanea Dagloa potpisali su „deklaraciju iz Džede za zaštitu civila u Sudanu“.

Dve strane su se obavezale da će dozvoliti ulazak humanitarne pomoći, odobriti ponovno uspostavljanje struje, vode i drugih osnovnih usluga, povući bezbednosne snage iz bolnica i organizovati „dostojnu sahranu“ umrlim.

Pregovori će biti nastavljeni da se postigne novo privremeno primirje koje će omogućiti dostavu pomoći, a na stolu je predlog da se zaustave borbe deset dana, rekla je američka zvaničnica koja nije želela da joj se navede ime.

„Ne radi se o prekidu vatre. Radi se o uviđanju svojih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu“ posebno kada je reč o civilima, dodala je ona.

Vašington se nada da će potpisivanjem ovog sporazuma biti stvorena „dinamika“ koja može da dovede do dostave pomoći, rekla je ona, ali zaključila da vojska i paravojna grupa „još nisu dotle stigli“.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između sudanske vojske i paravojnih jedinica koje predvode dva rivalska generala. U nasilju do sada je poginulo više od 600 ljudi, uključujući civile, a nekoliko stotina hiljada je raseljeno ili pobeglo u susedne zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar