Zarif: Neće biti rata na Bliskom istoku TEHERAN, 18. maja 2019. …

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je danas da na Bliskom istoku neće biti rata, da Iran ne želi sukob i da nijedna zemlja ne treba da „ima iluzije“ o svojim kapacitetima protiv Teherana, prenela je agencija IRNA.

Porast tenzija izmedju Irana i SAD već nekoliko nedelja izaziva strahove od novog sukoba u regionu jer su SAD u Persijski zaliv poslale nosač aviona i bombardere B-52, obrazlažući to iranskim „pretnjama“.

Zarif je tokom posete Kini rekao da je „siguran (…) da neće biti rata jer Iran ne želi sukob i jer niko ne treba da gaji iluzije i sposobnosti da se u regionu suoči s Iranom“.

Prema njegovim rečima, rat ne želi ni predsednik SAD Donald Tramp ali „ljudi koji ga okružuju guraju vojnu opciju pod izgovorom da tako jačaju Ameriku u odnosu na Iran“.

Komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami je, prema navodima agencije ISNA, naveo da su njegova zemlja i SAD uvučene u „kombinaciju psihološkog rata, hakerskih operacija, pokretanja vojske i javne diplomatije“.

Prema njegovim rečima, američki politički sistem je izgubio „čvrstinu“ i da su SAD „kao kule Svetskog trgovinskog centra, koje su se odjednom srušile“.

Tenzije su u neprestanom porastu otkako su SAD u novembru 2018. ponovo uvele sankcije Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.