U trendu

Zarobljeni kineski rudari snabdeveni hranom dok čekaju spašavanje

Spasioci i dalje pokušavaju da izvuku 10 rudara koji su već dve nedelje zarobljeni ispod ruševina posle eksplozije u rudniku zlata na severu Kine, a dok traje operacija spasavanja uspeli su da im dostave hranu, javili su danas državni mediji.

Jedan radnik je umro, dok je sudbina još 11 nepoznata. Spasioci su koristili zvučnike i uredjaje za otkrivanje toplote i kretanja bez rezultata, navodi novinska agencija Sinhua.

Preživeli radnici su prethodno dobili hranljivi rastvor, ali spasioci sada mogu redovno da im dostavljaju hranu, piće i odeću.

Okno je 350 metara ispod površine blokiralo 70 tona otpada koji se proteže još 100 metara, a spasioci procenjuju da će biti potrebne još dve nedelje da dodju do rudara i prebace ih na sigurno, dok nastavljaju da buše dodatne šahtove za komunikaciju, ventilaciju i eventualno evakuaciju.

Pojedini rudari su iscrpljeni jer su pod zemljom od 10. januara kada je eksplozija srušila ulazni tunel u rudnik zlata u provinciji Šandong.

Uprava rudnika je u pritvoru zbog toga što su čekali više od 24 sata da prijave nesreću, čiji uzrok još nije saopšten.

Pojačani nadzor je poboljšao bezbednost u kineskoj rudarskoj industriji, koja je godišnje oduzimala 5.000 života, ipak nesreće se i dalje dešavaju, a samo prošle godine je poginulo 39 rudara u dve nesreće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.