U trendu

Zašto Crna Gora još nije dobila novu vladu?

PODGORICA – Iako je formiranje nove manjinske vlade nedeljama najavljivano iz dana u dan, Crna Gora će i u narednu sedmicu ući bez jasnih saznanja kada će i da li će nova izvršna vlast biti formirana na način kako je to planirao mandatar Dritan Abazović ili će, ipak, biti formirana tehnička vlada sa zadatkom da pripremi vanredne parlamentarne izbore.

Danas se oglasio izvršni direktor Abazovićevog Građanskog pokreta URA Zoran Mikić sa ponovljenom tvrdnjom da je proces formiranja manjinske vlade gotovo završen i da je samo još ostalo da se usaglase tehnički detalji koji se odnose na Sporazum o programskim i političkim prioritetima buduće vlade.

Sve je, kaže, usaglašeno a nepoznanica je da li će vlada imati 18 ili 20 resora. Rano je, dodao je, govoriti i o imenima ministara, jer sve mora da prođe kroz partijske organe. A to pitanje bi, dodaje, prepustio mandataru.

On je u emisiji Link TVCG priznao da se proces formiranja vlade, kako kaže, nepotrebno odužio ne samo zbog globalnih zbivanja, poput ruske agresije na Ukrajinu, već i zbog lokalnh izbora.

Pitanja poput Temeljnog ugovora sa SPC, popisa stanovništva, regionalnih inicijativa, koja su važna SNP-u, biće, kaže Mikić, tretirana u periodu trajanja manjinske vlade.

Iako se slaže da su izbori uvek najpoštenije rešenje političke krize, u kojoj se, inače, Crna Gora nalazi već duže vreme, od njih niko ne može da pobegne i to će se, kaže, svakako dogoditi, ako bi ovaj proces završio neuspehom.

Zašto je važno izbeći izbore, on objašnjava da je „Crna Gora konstanto u izbornoj tenziji i politička scena je pretvorena u veliki cirkus“.

Crnogorski književnik i kolumnista Adrej Nikolaidis, blizak bivšoj vlasti aktuelnog predsednika Mila Đukanovića, ranije ove sedmice je u intervjuu za sarajevski Klix rekao da je formiranje manjinske vlade projekat Sjedinjenih Američkih Država, ali da je on mišljenja da bi bilo bolje umesto manjinske formirati tehničku vladu koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Podgorički portal Borba piše danas, pozivajući se na svoja saznanja, da su SAD odustale od projekta manjinske vlade nakon početka rata u Ukrajini i dodaje da je sve izvesnije formiranje tehničke vlade.

Konstatuju i da je, nakon “bezuslovne podrške“ koju je Đukanovićev DPS najavljivao manjinskoj vladi, ona sada utihnula, a kao razlog navode činjenicu da bi prioriteti buduće vlade na kojima insistira SNP, kao što su potpisivanje Temeljnog ugovora, sprovođenje popisa, integracija u Otvoreni Balkan, DPS odvela, kažu, direktno u propast.

Oglasio se i lider crnogorskih liberala, jedne od najstarijih partija u Crnoj Gori, Andrija Popović, zahtevajući od Abazovića da preuzme odgovornost, prekine uslovljavanja dela „memorandumske grupacije“ i zvanično zatraži podršku kvalifikovane, tropetinske većine od najmanje 49 poslanika, koja bi dovela do izlaska iz političke i institucionalne blokade, evropske perspektive i dogovora oko izbora nosilaca najviših pravosudnih funkcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.