U trendu

Zašto je maršal Žukov postao simbol Velike pobede

BEOGRAD – Bitka za Moskvu, odbrana i probijanje nacističke blokade Lenjingrada, Staljingradska bitka, zauzimanje Berlina – samo su neke od najvažnijih pobeda sovjetskih vojnika pod komandom maršala Georgija Žukova, od čijeg rođenja se krajem prošle godine navršilo 125 godina.

Žukov je četiri puta proglašavan za Heroja Sovjetskog Saveza, a za doprinos pobedi u Velikom otadžbinskom ratu narod ga je nazvao maršalom Pobede.

Sina seljaka iz Kaluške oblasti, u centralnom delu Rusije, ceo svet je zapamtio na belom konju, kada je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu komandovao prvom Paradom pobede posle poraza nacističke Nemačke.

Upravo je Žukov kao komandant Prvog beloruskog fronta ušao u Berlin 1945. godine i formalno primio kapitulaciju Nemačke, a vojnici pod njegovom komandom podigli su Zastavu Pobede na Rajhstag. Međutim, ulasku u Berlin i veličantvenoj paradi na Crvenom trgu prethodile su neprospavane ratne noći, pa i to što je 1941. godine, kao načelnik Generalštaba, lično automobilom okupljao vojsku kako bi organizovao odbranu Moskve.

Istoričar Anatolij Kolomijcev kaže da je Žukov uvek išao na kritične sektore fronta, gde je bio potreban čovek upravo takvog karaktera. „Ne samo da je bio talentovan vojskovođa, bio je i zahtevan. Nisu uzalud među vojskom govorili da tamo gde je Žukov, tamo je pobeda“, dodaje Kolomijcev.

Bitka za Moskvu postala je jedna od najvećih i najsudbonosnijih bitaka. Tada, 1941. godine, Žukov je komandovao Zapadnim frontom. Pod njegovim komandom sovjetske trupe su nanele prvi veliki poraz nacistima, odbacivši ih 200 kilometara od Moskve.

Istoričar Oljeg Ježov navodi da je Staljin Žukovu postavio pitanje: „Recite mi iskreno, možemo li da zadržimo Moskvu?“.

Žukov se kasnije sećao da, i pored toga što nije bio čvrsto uveren u to, nije mogao da odgovori drugačije i rekao je „Zadržaćemo, druže Staljine“. „Uvek je bio odgovoran za svoje reči“, ističe Ježov.

Na sve optužbe o preteranoj surovosti Žukova u komandovanju, istoričari odgovaraju da su tamo gde je bio on – gubici prepolovljeni.

Maršal Pobede dobio je ukupno 67 ordena i medalja, počev od Prvog svetskog rata. Četvrti put je zvanje Heroja Sovjetskog Saveza dobio posle rata, kao ministar odbrane.

Na plenumu CK KPS S 1957. godine smenjen je sa mesta ministra odbrane, a njegova 25-godišnja praunuka Varvara Jerokina kaže da je on to prihvatio i da je izlaz našao u pisanju memoara i razmišljanju.

Ona je za TV Zvezda ispričala i zanimljiv detalj – članovi porodice su, kada su išli kod Žukova, obavezno morali da imaju čistu obuću.

„Govorio je da čovek počinje od obuće“, ispričala je praunuka Žukova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.