U trendu

Završnica predsedničkih izbora u Češkoj, rezultati popodne

PRAG – U Češkoj se danas završava drugi krug predsedničkih izbora, a ime novog predsednika će najverovatnije biti poznato već u popodnevnim časovima, nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta u 14 časova, prenosi Rojters.

Drugi krug predsedničkih izbora je započeo u petak u dva sata popodne, a oba predsednička kandidata, penzionisani NATO general Petr Pavel i bivši premijer i predsednik najjače opozicione stranke ANO Andrej Babiš, glasala su već juče.

Pavel, koji je svoju vojnu karijeru započeo u komunističkoj Čehoslovačkoj i nastavio u strukturama NATO, nastupao je sa programom koji je naglašavao pripadnost Češkoj EU i NATO i podržao dalju vojnu podršku Ukrajini.

Pavel želi da evro kao moneta zameni češku krunu, a istrovremeo se zalaže i za homoseksualne brakove u Češkoj.

Andrej Babiš, koji je bio premijer Češke u periodu od 2017. do 2021. godine, važi za jednog od najbogatijih ljudi u zemlji.

Nastojao je da tokom kampanje predstavi Pavela kao kandidata vladajuće koalicije a sadašnju ekonomsku situaciju uporedio je sa periodom kada je bio premijer, koristeći slogan „Za vreme Babiša je bilo bolje“, prenosi portal seznam.cz.

U završnom delu kampanje Babiš se trudio da igra na strah od rata u Ukrajini kod uplašenih birača, koji se već suočavaju sa otežanom ekonomskom situacijom u zemlji, ocenjuje Rojters.

Pavel po svim prognozama važi za jasnog favorita, a poznata češka kladionica Tipsport je na njegovu pobedu danas ponudila kvotu 1,06, dok je za pobedu Babiša raspisana kvota 10,6, prenosi seznam.cz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.