U trendu

Zbog erupcije vulkana Fuego u Gvatemali evakuisano više od 1.000 okolnih meštana

Više od hiljadu meštana evakuisano je juče u Gvatemali posle početka erupcije vulkana Fuego, koji se nalazi blizu glavnog grada i najaktivniji je vulkan u celoj centralnoj Americi, javile su vlasti.

Erupcija je počela juče ujutro i donela velike oblake pomešane sa gasom, vodenom parom i krhotinama veoma visoke temperature, koji su zahvatali planinu i izazvali strahovanje za bezbednost okolnog stanovništva.

Ukupno su evakuisane 1.054 osobe koje žive u pet susednih sela, rekao je na konferenciji za novinare direktor agencije za Koordinaciju upravljanja katastrofama (Conred), Oskar Kosio.

Oko 130.000 ljudi živi u oblasti koja je pod pretnjom vulkana Fuego, na planini visokoj 3.763 metra koja se nalazi na samo 35 kilometara od glavnog grada Gvatemale.

Generalni direktor Instituta za vulkanologiju Gvatemale Edvin Rohas sinoć je ipak javio da se smiruje aktivnost vulkana.

Ranije je agencija Conred navela da je stub dima i pepela koji izlazi iz vulkana dostigao 6.000 metara iznad nivoa mora.

Prilikom poslednje erupcije vulkana Fuego u decembru 2022. godine međunarodni aerodrom grada Gvatemale je morao da se zatvori, kao i vrlo frekventni put između turističkog grada Antigua Gvatemala i juga zemlje. Policija je juče popodne zabranila upotrebu tog puta.

U junu 2018. godine oblak pepela iz vulkana prekrio je selo San Migle Los Lotes, kada je stradalo 215 ljudi, a isto toliko se vodi kao nestalo.

U Gvatemali su aktivna još dva vulkana, Santiagito na zapadu zemlje i Pekaja na jugu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.