U trendu

Zbog otkazivanja bubrega u Indoneziji umrlo skoro 100 dece

DŽAKARTA – Skoro 100 dece preminulo je od akutne bubrežne insuficijencije od početka godine u Indoneziji, rekao je danas predstavnik indonežanskog Ministarstva zdravlja.

Nedavno su zdravstveni zvaničnici u Gambiji saopštili da su deca preminula od akutne bubrežne insuficijencije nakon što su se lečili sirupom na bazi paracetamola koji se koristi za obaranje temperature, prenosi Rojters.

Prekomerni nivoi dietilen glikola i etilen glikola pronađeni su u četiri sirupa koje proizvodi Maiden farmaceutikals iz Nju Delhija, koji su prodavani u Gambiji.

Zvaničnici indonežanske agencije za hranu i lekove su rekli da ti lekovi nisu dostupni u Indonežiji, ali su od tada zabranili upotrebu tih sastojaka u svim medicinskim sirupima za decu.

Predstavnica ministarstva zdravlja Siti Nadia Tarmizi rekla je da je ministarstvo identifikovalo 189 slučajeva akutne bubrežne insuficijencije među indonežanskom decom, većinom mlađom od pet godina, a da je 99 smrtnih slučajeva zabeleženo od početka godine.

„Još uvek nismo utvrdili uzrok smrti“, rekla je Siti za Rojters.

Zdravstvene vlasti saopštile su prošle nedelje da je formiran stručni tim koji će istražiti porast slučajeva akutne bubrežne insuficijencije među decom i da će ga činiti predstavnici ministarstva zdravlja, Indonežanskog pedijatrijskog udruženja i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da razgovara sa stručnjacima SZO koji istražuju slučajeve u Gambiji.

U pismu ministarstva zdravlja, u koje je Rojters imao uvid, zatraženo je da bolnice naprave liste svih lekova koje su porodice davale deci kako bi mogli da se sprovedu toksikološki testovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar