U trendu

Zbog pretnji smrću u Izraelu pojačano obezbedjenje opozicionara Ganca

Izraelski parlament je danas pojačao zaštitu Benija Ganca, glavnog političkog rivala premijera Izraela Benjamina Netanjahua, jer je procenjeno da su verodostojne pretnje smrću koje su mu upućene.

Gancu stižu razne pretnje od izbora 2. marta na kojima Netanjahu nije osvojio parlamentarnu većinu neophodnu za samostalno obrazovanje vlade.

Ganc je rekao da je jedan čovek pokušao da ga napadne u subotu uveče i da mu Netanjahuove pristalice prete na internetu.

Na jednom nalogu se poziva da Ganc bude ubijen, baš kao i bivši premijer Izraela Jicak Rabin 1995. godine. Rabina je ubio jevrejski ualtranacionalista koji se protivio njegovoj politici sklapanja mira s Palestincima.

Neki su Ganca i njegove partijske saveznike predstavili odevene kao Arapi, slično fotografijama pre ubistva Rabina.

Komentarišući to, Ganc je Netanjahuu poručio da „takva atmosfera u javnosti i pretnje zabrinjavaju svakog nacionalnog lidera, huškanje svuda besni, a ti ćutiš!“.

Ganc je poručio da neće dozvoliti da se seje strah, najavio da će smeniti režim Netanjahua koji je „pregazio sve norme“ i da će na vlast doći „oni koji su to zaslužili“.

Netanjahu će se od 17. marta suditi po optužbi za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito.

On je na vlasti više od 13 godina i stalo mu je da ostane premijer jer bi mu to dalo važan politički podsticaj.

Konačni rezultati izbora su pokazali da Netanjahuov desničarski blok ima 58 poslanika mandata, tri manje od parlamentarne većine potrebne za formiranje vlade.

On i dalje tvrdi da je pobednik i protivnike optužuje za pokušaj kradje izbora zbog sklapanja savezništva s arapskim partijama koje on smatra neprijateljskim prema izraelskoj državi.

Netanjahu tvrdi i da Ganc i njegovi partneri podrivaju demokratiju, a Netanjahuovi saveznici prete da će smeniti vrhovnog tužioca, ucenjuju poslanike koji neće da im pridju, i prete protestima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.