Zbog špijuniranja Asanža španska firma pod istragom

MADRID – Džulijan Asanž svakodnevno je bio špijuniran dok se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu, a sada je pod istragom firma koja je za to bila angažovana, prenosi „El Pais“.

Španske novine su u julu objavile da je Asanža, protiv kojeg je podignuto 18 optužnica i čije izrucenje traže Sjedinjene Americke Države zbog objave nacionalnih tajni, svakodnevno posmatrala jedna španska privatna firma koja se bavi obezbeđenjem.

Viši sud u Španiji sada istražuje aktivnosti firme koju je angažovala vlada Ekvadora da štiti ambasadu te zemlje u Londonu. Ispostavilo se da je firma špijunirala i Asanža, koji je tamo proveo sedam godina, prenosi „El Pais“.

Firma je kamere postavila početkom decemba 2017. godine i to tako da SAD imaju omogućen pristup nadzoru. Kako navodi list, svi sastanci sa posetiocima i advokatima bili su neprestano snimani od decembra 2017. do marta 2018. godine i potom dalje prosleđeni americkim obaveštajnim službama.

Istragu protiv vlasnika kompanije Dejvida Moralesa i njegove firme naredio je sudija Hose de la Mata nekoliko nedelja nakon što su prvi put objavljeni snimci i audio zapisi, kada je postalo jasno da je kompanija sprovela špijunske aktivnosti protiv osnivaca Vikiliksa. Usledila je krivična prijava koju je podneo sam Asanž u kojoj je optužio „Undercover Global S. L.“ i njegovog vlasnika zbog kršenja njegove privatnosti i tajnosti privilegija klijenta.

U izveštaju se navodi da je Morales, koji je bivši pripadnik vojske, više puta usmeno i pismeno izjavio da je radio za Amerikance uprkos tome što su ga angažovale ekvadorska vlada i obaveštajne službe u ime tadašnjeg ekvadorskog predsednika Rafaela Korea, koji je 2012. godine priznao ekvadorsko državljanstvo Asanžu, rođenom u Australiji, kako bi ga sakrio u ambasadi zemlje u Londonu, prenosi B92.net.

Aktivnosti praćenja Asanža u ambasadi su, prema izveštajima, uključivali praćenje Asanžovih aktivnosti, raspoloženja, razgovora i pisanje svakodnevnog poverljivog izveštaja koji se slao Moralesu, a koji je on, navodno, dalje ustupao američkim obaveštajcima.

Takođe, objavljeno je da je, zbog činjenice da je Asanž bio toliko paranoičan u vezi sa nadzorom nad njim, zbog čega je neke sastanke održao i u ženskom kupatilu, uključujući i one sa svojim advokatom Aitorom Martinezom, Morales naredio da mikrofoni budu postavljeni u aparatima za gašenje požara u okviru ambasade.

Aktivnosti špijunaže protiv osnivača Vikiliksa navodno su se pojačale pod vlašću sadašnjeg prvog čoveka Ekvadora, koji je na funkciju stupio u maju 2017. godine i predao Asanža britanskim vlastima u aprilu ove godine.

Vlasnik „UC Global S. L.“ odbio je da odgovori španskom listu da li je njegova kompanija špijunirala Asanža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.