U trendu

Zeder popularniji, odluka o kandidatu do kraja nedelje

BERLIN – Premijer nemačke savezne države Bavarske Markus Zeder, jedan od mogućih izbora za zajedničkog kandidata za kancelara CDU/CSU na izborima u septembru, prema poslednjim anketama je znatno popularniji među glasačima od svog rivala Armina Lašeta.

Rojters prenosi da prvi put od 2005. Unija dve sestrinske partije mora da izabere kandidata za kancelara, pošto je 16 godina to mesto bilo rezervisano za Angelu Merkel, a sada su dva političara u otvorenoj borbi za mesto kandidata, Armin Lašet, šef Hrišćansko-demokratske unije i premijer najmnogoljudnije pokrajine u zemlji, severne Rajne-Vestfalije i Markus Zeder, šef sestrinske Hrišćansko-socijalne unije i premijer Bavarske.

Agencija navodi da anketa „Dojčland trend“ nemačke televizije ARD pokazuje da su trenutno 44 odsto građana Nemačke i čak 72 odsto glasača Unije za Markusa Zedera, a svega 15 procenata građana i 17 procenata pristalica Unije za Armina Lašeta.

Zeder i Lašet koji imaju podršku funkcionera za kandidaturu u svojim organizacijama izjavili su da će naći zajedničko rešenje do kraja nedelje, što s obzirom da nisu precizirali termin, može biti danas ili za vikend.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.