U trendu

Zejtinlik: Obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta

SOLUN – U Solunu će danas, u okviru kompleksa srpskog Vojnog groblja Zejtinlik, biti obeležena 103. godišnjica proboja Solunskog fronta.

Državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja pošte srpskim vojnicima predvodiće Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Komemorativnoj svečanosti prisustvovaće i ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović.

Poštu srpskim vojnicima će odati i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ambasade Srbije u Solunu, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Solunski front probijen je 15. septembra 1918. godine. To je jedan od najtežih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije. Bilo je to doba velikog stradanja vojnika i civila, koji su mesecima istrajavali u borbama koje su za cilj imale poraz neprijatelja na Solunskom frontu.

Po okončanju ratnih dejstava odlučeno je da se na zajedničkom groblju sahrane svi poginuli ratnici na Solunskom frontu. Za mesto je određen plato na kome se nalazilo groblje Glavne vojne poljske bolnice srpske vojske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.