U trendu

Zelenski bi u NATO kad pobedi Rusiju, Prigožin očekuje bar još dve godine rata

KIJEV/MOSKVA – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina želi da postane članica Evropske unije za dve godine, a članica NATO „nakon pobede nad Rusijom“.

On je to izjavio nakon susreta sa menadžmentom investicione kompanije „Džej Pi Morgan“, dodajući da su Ukrajini potrebne bezbednosne garancije, preneo je „Kijev independent“.

LIDER VAGNERA Jevgenij Prigožin izjavio je da očekuje da bi Rusiji moglo da bude potrebno još dve godine da potpuno kontroliše regione Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

„Ukoliko treba da dođemo do Dnjepra, onda će biti potrebne tri godine“, dodao je Prigožin, preneo je „Gardijan“.

RUSIJA je spremna da pregovara sa Ukrajinom, ali bez preduslova, objavili su ruski državni mediji pozivajući se na izjavu zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Veršinjinia.

U intervjuu za državnu televiziju „Zvezda“, Veršinjin je rekao da ne Kijev, već SAD i EU treba da donesu odluku o razgovorima sa Moskvom.

Ukrajinski predsednički savetnik Mihailo Podoljak, koji je bio na čelu ranijeg pregovaračkog tima u početnim fazama rata, izjavio je da „nema govora o razgovorima“.

GUVERNER BELGORODA Vjačeslav Gladkov izjavio je da su tri osobe ranjene usled ukrajinskog granatiranja Belgorodske oblasti, prenela je RIA Novosti.

„Grad Šebekino našao se pod paljbom Oružanih snaga Ukrajine. Prema preliminarnim podacima, tri muškarca su ranjena“, naveo je on na Telegramu.

On je dodao da su tri granate eksplodirale na teritoriji industrijskog preduzeća, a jedna je pogodila autobusku stanicu.

GENERALŠTAB VOJSKE UKRAJINE saopštio je da su ruske snage nastavile sa ofanzivnim operacijama u smeru Kupjanska, Limana, Bahmuta, Adivke i Novopavlovska, na istoku i severoistoku Ukrajine.

Generalštab navodi da se Moskva utvrđuje u blizini Limana i Bahmuta na istoku Donjecke oblasti, preneo je „Kijev idependent“.

„Uprkos značajnim gubicima, Rusija ne odustaje od namere da okupira ceo Donjeck i Lugansk“, navodi se u saopštenju generalštaba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.