U trendu

Zelenski: Cena ruske nafte da bude između 30 i 40 dolara po barelu

KIJEV – Cena ruske nafte koja stiže morskim putem trebalo bi da bude ograničena na 30 do 40 dolara po barelu, što je/niže od nivoa koji je predložila Grupa sedam (G7), izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Vlade zemalja članica Evropske unije koje žele da obuzdaju sposobnost Moskve da finansira rat u Ukrajini bez izazivanja šoka u snabdevanju naftom, podeljene su oko pritiska G7 da se gornja granica postavi na 65 do 70 dolara po barelu, preneo je Rojters.

Odluka treba da stupi na snagu 5. decembra.

„Ograničenje koje se danas razmatra, oko 60 dolara, mislim da je to veštačko ograničenje“, kazao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, sankcije bi trebalo da budu veoma efikasne kako bi ih Rusija osetila, tako da granica bude na nivou od 30 do 40 dolara po barelu.

Ideja o ograničenju cene nafte je da se zabrani brodskim, osiguravajućim i reosiguravajućim kompanijama da rukuju ruskom sirovom naftom širom sveta, osim ako se ne prodaje po ceni nižoj od cene koju su odredili G7 i njeni saveznici, navela je agencija.

Poljska, Estonija i Litvanija se zalažu za mnogo nižu graničnu cenu od 65-70 dolara po barelu, dok Grčka, Kipar i Malta žele veću graničnu cenu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar