U trendu

Zelenski poziva Sija da poseti Ukrajinu

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je kineskog predsednika Si Đinpinga da poseti Ukrajinu i naglasio da pobeda njegove zemlje u ratu sa Rusijom u najvećoj meri zavisi od pomoći koja stiže od SAD i zapadnih saveznika.

Zelenski je posetio severni region Sumi i tako nastavio obilazak delova zemlje koji su pretrpeli veću štetu od ruske agresije, a u intervjuu za AP, čiji su novinari pratili Zelenskog na ovom putu, on je uputio poziv kineskom predsedniku Si Đinpingu da poseti Ukrajinu.
„Spremni smo da ga vidimo ovde. Želim da razgovaram sa njim. Imao sam kontakt sa njim pre ruske agresije, ali tokom cele ove godine, više od jedne godine, nismo razgovarali“, rekao je Zelenski.

Kineski predsednik Si razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle nedelje, a Peking je nedavno objavio dokument koji je pozvao na nastavak mirovnih pregovora, ukidanje jednostranih sankcija i izrazio protivljenje upotrebi nuklearnog oružja.

Zelenski je sugerisao da je Putinova najava, ubrzo nakon posete Sija, da će premestiti taktičko nuklearno oružje u Belorusiju, bliže teritoriji NATO-a, imalo za cilj da skrene temu od činjenice da poseta kineskog predsednika nije prošla dobro.

Putin je saopštio da je taj potez izazvan odlukom Britanije da Ukrajini obezbedi više municije sa osiromašenim uranijumom.

Ukrajinski predsednik je rekao da uprkos nuklearnim provokacijama Moskve veruje da ruski lider nije spreman da upotrebi bombu.

Zelenski je za AP rekao i da je svestan da uspeh njegove zemlje u ratu, u velikoj meri zavisi od međunarodne vojne podrške, posebno iz SAD i Zapadne Evrope.

Ali neki političari u SAD, uključujući republikanca Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika i aktuelnog kandidata za 2024., postavljaju pitanje da li Vašington treba da nastavi da isporučuje Ukrajini milijarde dolara vojne pomoći, navodi AP.

Trampov najverovatniji republikanski rival, guverner Floride Ron Desantis, takođe je sugerisao da odbrana Ukrajine, u „teritorijalnom sporu“ sa Rusijom, nije značajan prioritet američke nacionalne bezbednosti.

Zelenski tokom intervjua nije pomenuo direktno Trampa ili bilo kog drugog republikanskog političara, ali je rekao da se brine da bi smena političkih snaga u Vašingtonu mogla da utiče na rat.
„SAD zaista razumeju da ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobediti“, rekao je on za AP.

Zelenski se tokom obilaska sastao sa zvaničnicima i lokalnim stanovništvom u dva grada regiona Sumi, koji je bio delimično okupiran do aprila , nakon što je rat počeo pre više od godinu dana, i sa ukrajinskim trupama na nepoznatoj lokaciji u blizini granice sa Rusijom.

On je posetio gradove Oktirka, gde su se prošle godine vodile žestoke bitke, ali koji nikada nije zauzet, i Trostjanec, koji su Rusi držali mesec dana nakon napada, ali su ga ukrajinske snage ponovo zauzele 26. marta, 2022, prenosi AP.
Iz kabineta ukrajinskog predsednika saopšteno je da je Zelenski takođe obišao jedinice graničara na nepoznatoj lokaciji na granici sa Rusijom.

Putovanje Zelenskog usledilo je posle poseta u proteklih sedam dana oblastima Hersona i Harkova, čiji su delovi prošle godine oslobođeni od ruskih snaga , kao i liniji fronta u blizini Bahmuta, ali i Zaporožje na jugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar