U trendu

Zelenski pozvao lidere G7 da Ukrajini daju više sistema PVO

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas od lidera Grupe sedam (G7) više sistema protivvazdušne odbrane kako bi zaustavili Rusiju i podršku za njegovu inicijativi da se na granici sa Belorusijom postavi međunarodna posmatračka misija.

Ukrajinski lider, koji se pridružio virtuelnom sastanku lidera G7, Zelenski je pozvao na nove oštre sankcije Moskvi i ponovo je odbacio razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.

„Kada Ukrajina dobije dovoljnu količinu modernih i efikasnih sistema protivvazdušne odbrane, ključni element ruskog terora, raketni udari, prestaće da deluje“, rekao je Zelenski koji se zahvalio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu što je ubrzao isporuku PVO IRIS-T sistema i američkom predsedniku DŽozefu Bajdenu za isporuke sistema PVO.

Zelenski je izrazio nadu da će to biti sistemi srednjeg do dugog dometa efikasnosti, koji će omogućiti stvaranje slojevitog sistema odbrane.

Takođe je rekao da Ukrajina ne planira da napadne Belorusiju, ali želi da se uveri da nema pretnje od njenog severnog suseda.

„Na granici Ukrajine i Belorusije možemo da postavimo misiju međunarodnih posmatrača za praćenje bezbednosne situacije. Format mogu da razrade naše diplomate. Molim vas, na nivou G7, da podržite ovu inicijativu“, rekao je Zelenski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.