U trendu

Zelenski se obratio parlamentu Malte

VALETA – Ukrajina koristi sva moguća diplomatska sredstva da organizuje spasavanje branilaca Marijupolja, ali Rusija ne pristaje ni na jednu od mnogih predloženih opcija, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju parlamentu Malte.

„Branioci i dalje ostaju u Marijupolju i nastavljaju da pružaju otpor na teritoriji fabrike Azovstalj“, naveo je Zelenski, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo da je Ukrajina zatražila od svojih partnera neophodno oružje kako bi deblokirala Marijupolj i spasila vojsku i civile, ali da nije stiglo dovoljno oružja.

Zelenski je pozvao zapadne saveznike da “unište ambiciju aktuelnog agresora da preuzme Ukrajinu i druge evropske države” i dodao da su njegovoj vojsci potrebni avioni, helikopteri, specijalna artiljerija i drugo naoružanje, navodi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da u Rusiji znaju šta se dešava u Marijupolju, jer je ruskoj vojsci naređeno da uništi grad i pobije što više ljudi, a ruski avioni neprestano bacaju avio-bombe i fosforne bombe na zgrade za koje pouzdano znaju da su u njima civili.

Grad je blokiran sa kopna i sa mora i uništeno je više od 90 odsto svih objekata, a blokirano je i dostavljanje hrane, vode za piće i lekova, naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.