U trendu

Zelenski stigao u Brisel gde će razgovarati sa evropskim liderima

BRISEL – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Brisel u okviru mini turneje po evropskim prestonicama sa ciljem da podstakne lidere EU da odobre veću pomoć Ukrajini u naoružanju i brz početak pregovora o članstvu te zemlje u EU, preneo je Rojters.

On je doleteo iz Pariza sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji ga je odlikovao Velikim krstom francuske Legije časti.

Na ulazu u parlament EU odsvirana je himna Ukrajine, a zatim evropska himna.

Zelenski će prisustvovati samitu lidera EU i obratiti se Evropskom parlamentu.

Kako je navela britanska agencija, poseta je prilika da razgovara sa 27 lidera zemalja EU prvi put otkako je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju 24. februara 2022. godine.

Holandija će pružiti svaku vrstu vojne podrške Ukrajini, rekao je holandski premijer Mark Rute novinarima u Briselu, uoči početka samita EU.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki istakao je da članice NATO-a
treba zajednički da deluju po tom pitanju.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je prošlog meseca rekao da će njegova zemlja isporučiti tenkove Leopard 2 Ukrajini poručio je da će ta zemlja nastaviti „podršku Ukrajini u odbrani nezavisnosti i integriteta sve dok je to neophodno.“

Premijerka Estonije Kaja Kalas rekla je da države članice Unije treba da zajednički da deluju u pogledu snabdevanja Ukrajine oružem i municijom

„Veoma je važno da ubrzamo vojnu pomoć Ukrajini. Trebalo bi da damo jasan signal evropskoj vojnoj industriji da proizvodi više,“ istakla je.

Nakon obećanja o isporuci zapadnih borbenih tenkova, ukrajinski zvaničnici su fokusirani na pokušaje da obezbede snabdevanje raketama većeg dometa i borbenim avionima.

Zapadne vlade su do sada odbijale zahteve za avione, tvrdeći da to nije ono što je Ukrajini potrebno u ovom trenutku, kao i da bi bile potrebne godine da se ukrajinski piloti obuče da njima upravljaju.

Što se tiče pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji, ukrajinski predsednik smatra da bi pregovori o članstvu trebalo da počnu u roku od nekoliko meseci.

Međutim, u Evropskoj uniji ne postoji saglasnost po ovom pitanju.

Dok neke zemlje članice žele da se pregovori o članstvu Ukrajine ubrzaju, druge su mnogo opreznije, naglašavajući obavezu da potencijalni članovi ispune niz kriterijuma pre početka pregovora, kao što je obračun sa korupcijom.

Posle sastanka sa Zelenskim, evropski lideri će, kako je najavljeno, otpočeti dvodnevni samit na kojem će razgovarati o sukobu u Ukrajini i situaciji u evropskoj ekonomiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.