U trendu

Zelenski stigao u Helsinki na samit sa nordijskim liderima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Helsinki gde će učestvovati na jednodnevnom samitu Nordijskih zemalja na kojem će biti reči o podršci Ukrajini.

Na samitu u rezidenciji finskog predsednika učestvuju švedski premijer Ulf Kristerson, norveški premijer Jonas Gar Stjore, danska premijerka Mete Frederiksen, islandska premijerka Katrin Jakobsdoutir i domaćin, predsednik Finske Sauli Niniste.

Pet nordijskih država – Finska, Švedska, Norveška, Danska i Island snažno podržavaju Ukrajinu još od početka ruske invazije 24. februara 2022. godine.
Niniste je uoči samita izjavio da će se diskutovati o ruskoj agresiji na Ukrajinu, njihovoj podršci ukrajinskoj borbi, razvoju događaja u odnosima Ukrajine sa EU i NATO, kao i mirovnim inicijativama.

Premijerka Danske Mete Frederiksen je u izjavi uoči skupa navela da „i dalje postoji hitna potreba za vojnom pomoći Ukrajini kako bi mogla da izdrži u borbi sa Rusijom“, kao i da se Ukrajini „mora pomoći da se obnovi i da održi nadu da su normalan svakodnenvi život i pravedna budućnost sa druge strane rata“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.