U trendu

Zelenski: Tražimo obnavljanje pregovora u svim formatima

KIJEV – Kijev zahteva deblokadu pregovaračkog procesa o situaciji na istoku Ukrajine i smatra da je potrebno uključiti i druge formate za razgovor o tome, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

„Moramo pronaći rešenje za okončanje rata u svim mogućim formatima i na svim platformama: Pariz, Berlin, Minsk, Istanbul, Ženeva, Brisel, Njujork, Peking. Zaista mi nije bitno gde ću da pregovaram o miru u Ukrajini“, rekao je Zelenski, prenosi TAS S.

Kako je naveo, broj učesnika pregovora nije od suštinske važnosti za Kijev, sve dok Ukrajina i Rusija u njima učestvuju.

On je rekao i da se njegova zemlja neće „klanjati” državama koje pružaju vojnu pomoć Kijevu, jer, kako je naveo, one na taj način doprinose „bezbednosti Evrope i sveta“.

Ukrajinski predsednik je obećao da će braniti zemlju „sa ili bez podrške partnera“.

„Mi cenimo svaku vrstu pomoći, ali svi treba da shvate da ova strana vojna pomoć nije humanitarna akcija i Ukrajina ne treba da moli za to“, rekao je Zelenski.

Ukrajinsku predsednik saopštio je danas da je naložio ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova da sazove samit potpisnika Budimpeštanskog memoranduma, kako bi se potvrdile bezbednosne garancije Ukrajini.

„Naložio sam Ministarstvu spoljnih poslova da sazove samit zemalja potpisnica Budimpeštanskog memoranduma. Ako se on ne održi ili odbije da Ukrajini da garancije bezbednosti, Kijev će to, kao i klauzule potpisane 1994. godine, smatrati ništavim i nevažećim“, rekao je Zelenski na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.