U trendu

Zelenski: Turska zabranjuje ulazak ruskih brodova u Crno more

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da će Turska blokirati kretanje ruskih vojnih brodova ka Crnom moru.

Zelenski je na Tviter objavi zahvalnost turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu i turskom narodu na toj odluci.

„Zahvalan sam prijatelju, predsedniku Erdoganu, kao i turskom narodu za snažnu podršku. Zabrana prolaska ruskih vojnih brodova prema Crnom moru i značajna vojna i humanitarna pomoć danas su ekstremno važni. Narod Ukrajine to nikad neće zaboraviti“, poručio je Zelenski.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu rekao je juče da Ankara ne može da zabrani ruskim ratnim brodovima ulaz u Crno more kroz svoje moreuze, kao što je to zahtevala Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom ugovoru kojom je plovilima dozvoljeno da se vrate u svoje matične baze.

On je objasnio da Turska može da zatvori moreuze za ruske ratne brodove u jednom pravcu, iz svojih matičnih baza ka Mediteranu.

Kijev je prethodno zatražio od Turske da blokira ruske ratne brodove u prolazu kroz moreuze Dardaneli i Bosfor koji vode ka Crnom moru, nakon što je Moskva u četvrtak pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Ruske snage su se u okviru akcije iskrcale u ukrajinske luke na Crnom i Azovskom moru.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936, Turska ima kontrolu nad moreuzima i može da ograniči prolaz ratnih brodova tokom rata ili ako je ugrožena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar