U trendu

Zelenski u UN: Rusija da odgovara, izbacite je iz SB

NJUJORK – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Ujedinjene nacije da reformišu svoj sistem kojim se Rusiji kao stalnoj članici Saveta bezbednosti daje pravo veta.

On je pozvao Savet bezbednosti da izbaci Rusiju iz svog sastava „kao agresora i izvor rata tako da ne može da blokira odluke o sopstvenoj agresiji“.

Zelenski je rekao da bi trebalo raspustiti Savet bezbednosti ako to telo ne može da nađe način da pomogne da se zaustavi ruske akcije u Ukrajini, jer to, kako tvrdi, dokazuje da SB UN ne može ništa da uradi sem da razgovara.

Ukrajinski predsednik je pozvao Savet bezbednosti da traži punu odgovornost za akcije Rusije u Ukrajini i pruži bezbednosne garancije toj zemlji.

Zelenski tvrdi da su u Ukrajini počinjeni „najužasniji ratni zločini“ od Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, akcije ruskih vojnika se ne razlikuju od akcija pripadnika Islamske države.

On je rekao da Ukrajina ima dokaze, kao što su satelitski snimci, koji pokazuju šta se stvarno dogodilo tokom napada u Buči i dodao da može da sprovede potpunu i transparentnu istragu, dodaje Si-En-En

On je rekao i da nema zločina koji Rusi nisu počinili u Buči i to „samo iz zadovoljstva“ i optužio je Rusiju za genocid, navodi BBC.

Predsednik Ukrajine je zatražio da Rusija bude izvedena pred Međunarodni tribunal sličan onom u Nirnbergu posle Drugog svetskog rata.

„Masakr u Buči je samo jedan primer od mnogih koje je Rusija činila u proteklih 41 dan“, rekao je on.

Zelenski je članovima Saveta bezbednosti rekao da „imamo posla sa državom koja veto u SB UN pretvara u pravo na smrt“.

„Ovo podriva čitavu arhitekturu globalne bezbednosti. To im omogućuje da prođu nekažnjeno. Tako oni uništavaju sve što mogu“, rekao je Zelenski.

On je pozvao Savet bezbednosti da izbaci Rusiju iz svog sastava „kao agresora i izvor rata tako da ne mogu da blokiraju odluke o sopstvenoj agresiji, sopstvenom ratu“.

„Da li mislite da je prošlo vreme međunarodnog prava? Ako je vaš odgovor ‘ne’, onda morate da deluje hitno. Povelja UN mora odmah da se ponovo uspostavi“, rekao je Zelenski i pozvao na hitnu reformu Ujedinjenih nacija, navodi CNN.

On je naveo da Rusija želi da pretvori Ukrajinu u „tihe robove“, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da ruska vojska i oni koji su davali naređenja ruskim vojnicima moraju da budu izvedeni pred lice pravde i da im se sudi za ratne zločine.

Na kraju obraćanja Zelenski je pokazao Savetu bezbednosti snimak iz Ukrajine na kojem se vidi fotografije stradalih Ukrajinaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.