U trendu

Zelenski za novi sastanak svetskih sila i garancije Ukrajini

MINHEN – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se njegova zemlja sprema za mogući napad Rusije i da želi da sazove novi sastanak svetskih sila kako bi se obezbedile bezbednosne garancije za Ukrajinu, jer, kako je naveo, trenutni globalni sistem više ne odgovara svojoj nameni.

U obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Zelenski je takođe pozvao članice NATO da budu iskrene oko toga da li žele da se Ukrajina pridruži Alijansi.

Ukrjainski lider je dobio ovacije pre nego što je izneo opaske u kojima je pozvao svet da izvuče „užasne lekcije iz istorije“ i prekorio međunarodnu zajednicu zbog, kako je rekao, povlađivanja Rusiji, preneo je Rojters.

„Pravila o kojima se svet dogovorio pre više decenija više ne funkcionišu. Ona ne prate nove pretnje i nisu efikasna za njihovo prevazilaženje. Ovo je sirup za kašalj kada vam je potrebna vakcina protiv korona virusa“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je izjavio i da želi da sazove sastanak stalnih članica Saveta bezbednosti UN, koji bi uključio i Nemačku i Tursku, kako bi se pružile nove garancije za Ukrajinu.

Zelenski je rekao i da ako je Zapad toliko siguran da će Rusija da napadne, trebalo bi da uvede odmah sankcije Moskvi, a ne da preti da će ih uvesti u slučaju napada, jer od njih onda neće biti nikakve koristi kada, kako je naveo, „bombe počnu da padaju na Ukrajinu“.

Ukrajinski predsednik se sastao danas u Minhenu i sa američkom potpredsednicom Kamalom Haris i poručio da njegova zemlja „želi mir“, nakon što su SAD saopštile da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u narednim danima.

Zelenski, je takođe rekao Haris da Ukrajina traži konkretnu podršku od Sjedinjenih Država za svoju vojsku, preneo je CNN.

U saopštenju vezano za ovaj sastanak, Bela kuća je navela da su Haris i Zelenski „razgovarali o nedavnim dešavanjima i procenama masovnog gomilanja ruske vojske oko Ukrajine“.

Prema saopštenju, američka potpredsednica je istakla posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a razgovaralo se i o „ujedinjenom transatlantskom pristupu ako Rusija dodatno izvrši invaziju na Ukrajinu“, navodi CNN.

Haris je saopštila da su i brze i oštre ekonomske mere Moskvi već pripremljene sa saveznicima i partnerima, a ukrajinski predsednik i potredsednica SAD su se saglasili o važnosti diplomatije i deeskalacije, navodi se u saopštenju Bele kuće.

U razgovoru za CNN, Zelenski je rekao je da su „provokacije svake vrste veoma opasne” na pitanje o potencijalnom lažnom izgovoru za rat sa Rusijom.

„Mislim da je najkomplikovanije pitanje da na Krimu, na privremeno okupiranoj teritoriji Donbasa duž Ukrajine i Rusije, ima 30-35.000 vojnika, tako da su provokacije, zaista, veoma opasne, ako imate ovoliki broj trupa. Jedno granatiranje, jedna topovska paljba mogu dovesti do rata“, upozorio je Zelenski.

„To je ono u šta naši partneri veruju, mislim na partnere koji su oko nas koji imaju zajedničku granicu sa nama, mi znamo istoriju Sovjetskog Saveza i oni razumeju sa kakvim rizicima se suočavamo“, dodao je Zelenski.

„Poljska, baltičke države, Litvanija i Estonija, Letonija, Moldavija, znaju do čega bi to moglo dovesti. Dakle, moramo biti veoma oprezni.“, naglasio je ukrajinski predsednik za CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.