U trendu

Ženevski pregovori o novom ustavu Sirije završeni bez napretka

Peta runda pregovora predstavnika sirijske vlade, opozicije i civilnog sektora o novom ustavu ratom razorene zemlje završena je danas u Ženevi bez postignutog napretka.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Gir Pedersen izrazio je razočaranje ishodom petodnevne runde sastanaka takozvanog Ustavnog komiteta za Siriju, na kojima je učestvovalo po 15 predstavnika sve tri strane.

„Rekao sam članovima da ne možemo ovako da nastavimo. Ova nedelja je bila razočaravajuća. Izneo sam par stvari za koje sam mislio da možemo da ih postignemo pre početka sastanka, ali plašim se da to nismo uspeli“, kazao je Pedersen novinarima u Ženevi.

Naveo je da nije dogovoren termin narednog sastanka, da će 9. februara podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN i da će potom izneti detalje pregovora.

Pederson je nagovestio da je za nedostatak napretka odgovorna delegacija vlade Sirije, rekavši da je ona odbila njegov predlog koji je prihvatila delegacija opozicije.

SAD i nekoliko zapadnih država optužuju predsednika Sirije Bašara Asada da namerno odugovlači i sprečava izradu nacrta novog Ustava dok ove godine ne budu održani predsednički izbori kako bi izbegao da UN nadgledaju glasanje.

Prema sirijskom zakonu, predsednički izbori treba da budu održani izmedju 16. aprila i 16. maja, odnosno najmanje 90 dana pre isteka sedmogodišnjeg mandata Asada koji je na vlasti od 2000. godine.

Ustavni komitet za Siriju, koji treba da usaglasi nacrt novog Ustava, formiran je u septembru 2019. godine na osnovu sporazma postignutog na mirovnoj konferenciji u Rusiji januara 2018. godine.

U gotovo 10-godišnjem gradjanskom ratu u Siriji poginulo je više od 500.000 ljudi, a raseljena je polovina od 23 miliona stanovnika, koliko je zemlja imala pre rata. U susednim zemljama živi više od pet miliona sirijskih izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.