U trendu

Ženka grbavog kita slomljenih leđa preplivala Pacifik

OTAVA – Ženka grbavog kita po imenu Mesec preplivala je razdaljinu od voda Britanske Kolumbije u Kanadi do Havaja, koja iznosi 5,000 kilometara, sa slomljenim leđima.

„Ne koristeći rep, ona je plivala gotovo prsnim stilom kako bi prevalila toliki put, što je potpuno neverovatno“, rekla je istraživačica Kitova Britanske Kolumbije, kompanije koja proučava kitove na zapadnoj obali, Dženi Vrej, prenosi Gardijan.

Kako navodi ovaj britanski list, u septembru ove godine dron je fotografisao grbavog kita, za kojeg se ispostavilo da je Mesec, sa teškom povredom u donjem delu leđa zbog čega je ceo donji deo njegog tela dobio neprirodan „s“ oblik, što je verovatno rezultat sudara sa čamcem.

„Primećena je kod obale Mauija na Havajima, više od 4,800 kilometara daleko od mesta gde su istraživači prvi put primetili povredu“, rekla je Vrej.

Grbavi kitovi dostižu dužinu od skoro 15 metara, teže skoro 45 tona i poznati su po velikim godišnjim migracijama, kada putuju od hladnih voda u blizini Aljaske sve do toplih voda Meksika i Havaja, gde se razmnožavaju i rađaju.

„Ove migracije deo su kulture kitova, njihove tradicije. Mesec je verovatno rođena na Havajima i tamo se vraća svake godine, zato što je tako videla od majke“, rekla je Vrej.

Ona je ocenila da bilo kakav pokušaj eutanazije kita ne bi bio efikasan, jer bi tako nešto „zahtevalo koktel toksičnih supstanci, čime bi se rizikovalo trovanje morskog života koji bi se hranio njenim ostacima“.

„Da je bila na kopnu, mogli bismo da intervenišemo, ali kako je u okeanu, zbog njene veličine ne možemo ništa da učinimo“ rekla je ona.

Kako navodi Gardijan, poslednjih meseci tela grbavih kitova isplivavala su na obalu Britanske Kolumbije, a njihove smrti najverovatnije su posledice udaraca čamaca.

„Čak i ako pažljivo upravljate čamcem, može doći do sudara jer se kit tek tako pojavi ispred vas. Najvažnije je voziti sporo, posebno u oblastima gde znamo da ima kitova“, ocenila je Dženi Vrej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar