Državni udar u Zimbabveu: Vojska tvrdi da drži Mugabea i ženu u pritvoru (foto)

Vojska Zimbabvea saopštila je danas da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih ekslpozija u cektralnim delovioma Harerea, a njihov uzrok se ne zna.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Navodi se da je Čombo vodeća figura u takozvanoj „G40“ frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da „ne brinu“ pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Navodi se da je uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao „ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju“ i dodao da će vojna uprava obezbediti „bolje poslovno okruženje“ nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.